Meer over duikteam H2O

Geschiedenis

Onze duikvereniging is opgericht in 1980 de naam was toen Duikteam H2O Maassluis. In November 1983 werd onze naam vervolgens Duikteam H2O Naaldwijk en de uiteindelijke naamsverandering naar Duikteam H2O Westland vond plaats op 25 Mei 2004.

Ons eerste zwembad was het Holy zwembad in Vlaardingen. We hebben hier van Okt 1981 t/m Dec 1982 getraind. We zijn toen naar zwembad de Hooge bomen in Naaldwijk gegaan en daar hebben we tot Jan 1990 gezeten. Nu trainen we in zwembad Maesmunde in ‘s-Gravenzande.

Training

Elke maandagavond van 21.15 tot 22.15 uur wordt een zwembadtraining verzorgd in het Zwembad Maesemunde aan de Koningin Julianaweg 158 in ‘s-Gravenzande. Op feestdagen en tijdens de zomervakantie wordt er niet getraind.

Tijdens de training oefenen leden in opleiding het zwembadgedeelte van hun 1e duikbrevet en de overige leden hebben conditie- of techniektraining. Na afloop is er in de kantine tijd voor een drankje, een praatje en het uitwisselen van de laatste (sterke) duikverhalen.

Er zijn regelmatig bijzondere trainingsavonden zoals een introductieavond, een nettentraining

of een speciale persluchttraining en de eerste training van het nieuwe jaar staat in het teken van een meerkamp.

Natuurlijk kun je vrijblijvend een keer langskomen om mee te trainen en een indruk te krijgen van onze duikvereniging. De instructeurs en andere leden kunnen al uw vragen beantwoorden.

Naast de zwembadtraining wordt er vanaf april-mei ook één of meerdere avonden per week in het Oostvoornse meer geoefend door leden die met een opleiding bezig zijn, instructeurs en vrijwillgers.

Opleiding

Onder toezicht en leiding van onze eigen, ervaren NOB-instructeurs worden de opleidingen verzorgd. De NOB-opleidingen zijn modulair opgebouwd en bestaan uit een deel theorie en deel praktijk.

De theoriemodules worden afgesloten met een toets. De praktijkmodules worden voor het grootste deel geoefend in het Oostvoornse meer onder begeleiding van één van de instructeurs. De nadruk ligt hier op nood- en reddingsprocedures en trim- en opstijgtechnieken. Beheers je de praktijk, wordt deze officieel waargenomen door een instructeur.

Bij Duikteam H2O Westland kan je een opleiding volgen vanaf de basis, het NOB 1-sters brevet tot en met het NOB 3-sters brevet. Een duikopleiding bij een vereniging als de onze neemt vaak meer tijd (enkele maanden) in beslag dan bij een commerciële duikschool. Dit komt doordat onze instructeurs opleidingen geven op vrijwillige basis. Zij worden hier (ondanks hun erkende diploma’s) niet voor betaald! Het geven van duiklessen is immers hun hobby. Het voordeel is dat de opleidingskosten relatief laag zijn!

Voor de opleidingen wordt een bijdrage van de de leden gevraagd:

 • het behalen van het 1* brevet kost 50 euro
 • het behalen van het 2* brevet kost 40 euro
 • het behalen van het 3* brevet kost 30 euro

Dit bedrag betaal je per jaar en normaal gesproken haalt iedereen het brevet binnen een jaar. Hierbij komen nog de kosten voor het lesboek en de brevetkaart.

Leren duiken bij een vereniging als H2O heeft zeker voordelen. Het is goedkoper, en omdat de opleiding langer duurt, bouw je gedurende je cursus ook al de nodige duikervaring op. Verder is het gewoon heel leuk om samen met een groep mensen te beginnen met een opleiding en met z’n allen vooruitgang te boeken. Bijkomend voordeel is dat je gelijk leuk contact opbouwt met andere (nieuwe) leden en instructeurs.

Onze duikopleidingen zijn pittig en je krijgt het brevet niet cadeau, maar je moet het echt verdienen! Maar, als je het hebt verdiend, dan zal je tijdens je eerste duikvakantie merken dat je van ons een stevige hoeveelheid bagage hebt meegekregen!

Als je binnen zeer korte tijd een brevet wilt halen voor het duiken tijdens een vakantie in het buitenland kun je misschien beter voor een commerciële duikschool kiezen.

Duikactiviteiten

De activiteitencommissie organiseert van ongeveer april tot oktober clubduiken waarop leden zich via de website op kunnen geven.

Naast de geplande clubduiken kunnen leden zelf een oproep op het duikbord op de website plaatsen om te gaan duiken, waardoor het heel eenvoudig is om een of meerdere buddies te vinden. Hierdoor wordt in het hoogseizoen bijna dagelijks door een aantal leden gedoken!

Voor de echte bikkels wordt in januari de snertduik georganiseerd, eerst een nieuwjaarsachtige duik en daarna een lekker bakkie snert ergens in zeeland.

De opening van het buitenwaterseizoen in maart of april, is de ontbijt- of brunchduik , waarbij na een vroege duik in het frisse Zeeuwse water de leden met aanhang gezamenlijk brunchen.

Jaarlijks worden er in januari en februari meerdere reanimatieavonden georganiseerd met speciale aandacht voor duikongevallen. Deelname hieraan is verplicht voor alle leden!

Nieuw is de midzomeravondduik, waarbij na een duik in het inmiddels lekker warme water, een lekkere bbq klaarstaat.

Het is bijna een traditie geworden, waardoor jaarlijks een van de H2O-leden een ‘live-aboard duikreis‘ naar het buitenland organiseert. De bestemmingen van de afgelopen jaren variëren van de Rode Zee (Egypte), de Malediven, Sipadan (Maleisië) en de Costa Brava in Spanje.

Overige activiteiten

De activiteitencommissie organiseert behalve clubduiken ook jaarlijks het H2O-duikweekend, waarbij de H2O-leden met familie en vrienden een gezellig weekend op een camping in Zeeland doorbrengen. Er wordt dan uiteraard veel gedoken, gelachen en gezellig gebbq’d.

Het duikseizoen wordt elk jaar geopend met de brunchduik. Na de duik wordt er samen met de aanhang van de leden uitgebreid gebruncht.

Verder wordt elk jaar de familiedag georganiseerd voor de leden met aanhang en er is jaarlijks een feestavond met bbq.

Vulstation

Duikteam H2O beschikt over een eigen modern vulstation waar de leden zelf hun duikflessen kunnen vullen met perslucht of verrijkte lucht.(Nitrox)

Lucht is een rode draad voor onze sport. Het is ongeveer het belangrijkste middel wat we nodig hebben om onder water te kunnen blijven.

Duikteam H20 Westland heeft sinds 2004 een eigen compressor, een L&W 260 Silent. De luchtopbrengst is 260 liter per minuut met een einddruk van 300 bar. Dit in combinatie met 2 buffers van ieder 50 liter staat garant voor een zeer snelle flesvulling.

In 2010 is de vulinstallatie uitgebreid met de mogelijkheid om Nitrox te vullen. Het vullen van Nitrox gebeurt uit een bufferset van 12 flessen van 50 liter, gevuld tot 300 bar met een zuurstofpercentage van 32%. Voor de leden zijn geen extra kosten verbonden aan het vullen, dit is in de contributie inbegrepen.

Het vulstation staat bij één van de leden bij het bedrijf opgesteld. Dit punt is centraal in het Westland gelegen zodat dit door de leden snel aangereden kan worden. Er is gekozen voor een vulsysteem dat door de leden zelf bediend kan worden, zodat je niet van een ander afhankelijk bent om je fles te vullen. Ideaal, want zo kan iedereen op elk tijdstip zijn/haar fles vullen (met uitzondering van 22.00 t/m 07.00 uur).

Het systeem is zeer gebruiksvriendelijk: d.m.v. een tag krijg je toegang tot het vulstation hier is het luchtvulpaneel met 3 vulslangen (1 INT, 1 DIN-aansluiting en een 300 bar aansluiting)geplaatst. In dezelfde ruimte bevindt zich het Nitroxvulpaneel ook met 3 vulslangen (1 int, 1 DIN aansluiting en een 300 bar aansluiting) dit paneel is bereikbaar voor leden met een Nitroxbrevet.

Het groot onderhoud aan de compressor wordt jaarlijks door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd. Het dagelijks onderhoud wordt intern uitgevoerd. Zo kunnen we altijd de beste luchtkwaliteit garanderen. Ook wordt de fleskeuring één keer per jaar centraal voor de hele vereniging geregeld. Dit is financieel voordelig omdat er een groot aantal flessen in één keer gekeurd wordt.
Contributie

Contributie

De maandelijkse contributie bedraagt €21,50. Daarnaast vragen wij eenmalig inschrijfgeld voor de vereniging van €25,00.

Onder de contributie vallen de volgende zaken:

 • alle club- en zwembadactiviteiten
 • jaarlijkse reanimatie inclusief AED (deelname verplicht)
 • het gratis gebruik van de compressor
 • het NOB-lidmaatschap
 • een abonnement op het NOB-tijdschrift ‘Onderwatersport’

De variabele kosten komen voort uit de verplichte 3-jaarlijkse medische keuring van ongeveer 40 euro bij een onafhankelijke huisarts, het onderhoud van de duikapparatuur en de aanschaf hiervan.

Een goede duikuitrusting kan nieuw wel €1650,- kosten. Hiervan is ongeveer €150,- bestemd voor de basisuitrusting, die al tijdens de opleiding nodig is.

Tegenover deze investering staat dat het grootste deel van de uitrusting, mits goed onderhouden, wel 10 jaar of langer mee kan gaan.

Uiteraard zijn wij je graag met aankoopadvies en – begeleiding van dienst. Je kunt overwegen niet eerder een complete uitrusting aan te schaffen, nadat je zeker bent dat je je goed voelt in het buitenwater.

Het is mogelijk om bij duikwinkels in de omgeving een duikuitrusting te huren zodat je kunt ontdekking welk merk/type uitrustingsstuk je prettig vindt in het gebruik.

Lid worden?

Wij hopen met deze informatie je interesse voor het duiken en onze vereniging te hebben gewekt. Als je nog geen duikbrevet hebt, kan je bij ons kennis komen maken met de fascinerende wereld onder water.

Als je eens wil uitproberen of persluchtduiken iets voor je is, kun je bij Duikteam H2O Westland een avond deelnemen aan een persluchtintroductie. Na eerst een korte instructie ga je dan onder begeleiding van een instructeur in het zwembad duiken met perslucht. Je hoeft hiervoor geen enkele voorkennis te hebben van duiken, wel moet je gezond zijn en kunnen zwemmen. Als je zelf een snorkel, masker en vinnen hebt, is het aan te bevelen om deze mee te nemen. Het is prettig om een T-shirt onder de persluchtset te dragen.

Als je belangstelling hebt om lid te worden, kan je bovendien vrijblijvend drie maal aan de zwembadtraining deelnemen. Daarna besluit je of je lid wilt worden of niet.

Kom voor nadere informatie langs op een maandagavond om 21.15 uur in zwembad Maesemunde, Koningin Julianaweg 158, 2691 GH te ’s-Gravenzande. Op feestdagen wordt er niet getraind, tijdens de maanden juli en augustus houden wij een zomerstop wat betreft het zwembad.

De minimum leeftijd voor het lidmaatschap is 18 jaar. Je moet je vóór inschrijving medisch laten keuren voor de duiksport (de keuringseisen zijn bij de vereniging beschikbaar).

Onze verwachtingen:

 • Je moet gemotiveerd zijn en bereid zijn tot fysieke inspanning
 • Je moet bereid zijn tot het vergaren van theoretische kennis
 • Je moet bereid zijn je duikvaardigheid op peil te houden

Uiteraard zijn duikers met andere opleidingen dan de NOB welkom om met ons te trainen en te duiken!

Heb je nog vragen, stuur ons dan een mailtje naar x.x@hotmail.com of vul dan het contactformulier op de website in!

Voor informatie over de duiktank mail naar duikteamh2o@hotmail.com

Reacties